Μετάξι – Silk

μετάξι

Αποτελείται κυρίως από δύο πρωτεΐνες: τη φιβροΐνη 60-70% και τη σερινίνη 20-22%. Περιέχει, επίσης, κομμιώδεις και χρωστικές ύλες, καθώς και ανόργανα άλατα.

Η επεξεργασία του μεταξιού έχει ως σκοπό την παραγωγή όσο το δυνατό πιο ομοιόμορφης και ανθεκτικής κλωστής. Στην πρώτη φάση της επεξεργασίας τα βομβύκια, αφού διαλεχτούν προσεχτικά[GLi] (αφαιρέσεις των ελαττωματικών), τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους, όπου παραμένουν σε υψηλή θερμοκρασία για 16-18 ώρες. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται το «ξεπεταλούδισμα», δηλαδή η έξοδος του τέλειου εντόμου από το βομβύκιο, και έτσι το βομβύκιο μένει ανέπαφο και μπορεί να διατηρηθεί για μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί. Τα αποξηραμένα βομβύκια, αφού κοσκινιστούν, χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθός τους σε μικρά, μέτρια και μεγάλα. Έπειτα κάθε κατηγορία χωριστά τοποθετείται σε ζεστό νερό, για να μαλακώσει το ζεστό περίβλημα των κουκουλιών και ακολουθεί το «βούρτσισμα», που έχει σκοπό να βρεθεί η άκρη του νήματος. Όταν βρεθεί η άκρη αρχίζει το ξετύλιγμα των βομβυκίων. Η εργασία αυτή είναι πολύ λεπτή και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το νήμα δεν έχει την ίδια διάμετρο σε όλο το μήκος και κινδυνεύει να σπάσει. Το νήμα αυτό είναι το λεγόμενο «ακατέργαστο» μετάξι. Το ακατέργαστο μετάξι είναι κατάλληλο για ύφανση, συνήθως όμως ακολουθεί μια νέα σειρά επεξεργασιών που έχει ως σκοπό τη βελτίωση της ποιότητάς του. Οι επεξεργασίες αυτές περιλαμβάνουν την κατεργασία με ζεστή σαπουνάδα (για να φύγουν η σερινίνη και οι ακαθαρσίες), το πέρασμα του νήματος από μια στενή σχισμή για να φύγουν οι κόμποι και, τέλος, το «ζευγάρωμα», δηλαδή το τύλιγμα δύο ή και περισσότερων νημάτων, σύμφωνα με την επιθυμητή ανθεκτικότητα της κλωστής που θα κατασκευαστεί. Το τελικό προϊόν συσκευάζεται σε κουβάρια.

Μετάξι τεχνητό. Τεχνητή υφάνσιμη ύλη, που παρασκευάζεται με πρώτη ύλη την κυτταρίνη. Λέγεται επίσης «ρεγιόν» και κατασκευάζεται με δύο κυρίως μεθόδους:

α) Μέθοδος βισκόζης. Η αρχική επεξεργασία της κυτταρίνης γίνεται με διθειάνθρακα σε αλκαλικό διάλυμα, το οποίο παραμένει για ορισμένο χρονικό διάστημα (φάση ωρίμανσης) μέχρι να γίνει πηχτό. Αυτή η κατάσταση της πηχτής μάζας του υλικού λέγεται βισκόζη. [GLi]Η βισκόζη πιέζεται μέσα σε διάτρητους δίσκους και οι ίνες που βγαίνουν από τις τρύπες περνούν από ελαφρά όξινο διάλυμα και στερεοποιούνται.

β) Μέθοδος οξικής κυτταρίνης. Στην αρχική φάση η κυτταρίνη μετατρέπεται σε οξικό εστέρα και στη συνέχεια διαλύεται σε μείγμα τεσσάρων μερών ακετόνης και ενός μέρους αλκοόλης. [GLi]Τέλος, η πηχτή μάζα που προκύπτει πιέζεται μέσα σε μεταλλικούς διάτρητους δίσκους, σε περιβάλλον θερμού ρεύματος αέρα, οπότε εξατμίζεται ο διαλύτης και παράγεται το τεχνητό μετάξι.

Το τεχνητό μετάξι παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το φυσικό ως προς την εξωτερική εμφάνιση, τη λαμπρότητα, τη λάμψη και την αυξημένη ικανότητα βαφής. Ένας απλός τρόπος για να πιστοποιηθεί αν ένα υλικό είναι φτιαγμένο από φυσικό ή τεχνητό μετάξι είναι η επίδραση αλκαλικού διαλύματος, στο οποίο το φυσικό μετάξι διαλύεται, ενώ το τεχνητό (που έχει φτιαχτεί με κυτταρίνη) παραμένει αδιάλυτο. Το τεχνητό μετάξι χρησιμοποιείται στην υφαντική βιομηχανία ως αυτούσια υφαντική ίνα ή σε ανάμειξη με φυσικό μετάξι και βαμβάκι. _Γεώρ. Λυμπερόπουλος_

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →