Μεταξοσκώληκας – Silkworm

μεταξοσκώληκας

(ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ)

Οι μεταξοσκώληκες βγαίνουν από τα αβγά την άνοιξη, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος γίνει περίπου 22°C. Ζουν 35-40 μέρες και στο διάστημα αυτό αλλάζουν το δέρμα τους [GLi]τέσσερις φορές. Πριν από κάθε αλλαγή οι κάμπιες μένουν ακίνητες για 24 ώρες. Στο διάστημα αυτό, που μεσολαβεί μεταξύ δύο αλλαγών, οι κάμπιες τρώνε φύλλα μουριάς και αυξάνουν σε μέγεθος. Έτσι, ενώ στην αρχή το μήκος τους είναι 3 χιλιοστά, μετά την τελευταία αλλαγή δέρματος φτάνουν τα 8 εκ. μήκος και πάχος 1 εκ. Στο στάδιο αυτό της ζωής του ο μεταξοσκώληκας παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά: Το σώμα του είναι κυλινδρικό με χρώμα άσπρο-σταχτί. Αποτελείται από το κεφάλι, 12 δαχτυλίδια και ένα τελευταίο κοιλιακό άκρο. Καθένα από τα τρία πρώτα δαχτυλίδια, που αποτελούν το θώρακα, έχει ένα ζεύγος αρθρωτών ποδιών, που χρησιμεύουν για τη συγκράτηση του ζώου πάνω στα φύλλα ή τα κλαδιά. Ο μεταξοσκώληκας κινείται με τη βοήθεια ψευδοποδιών που είναι αναδιπλώσεις του δέρματος. Τα ψευδοπόδια βρίσκονται στον 6ο, 7ο, 8ο, 9ο και 12ο δακτύλιο. Στα πλευρά του μεταξοσκώληκα διακρίνονται τα στίγματα που είναι αναπνευστικά όργανα. Στο εσωτερικό του σώματος υπάρχουν οι μεταξογόνοι αδένες τοποθετημένοι δεξιά και αριστερά του πεπτικού συστήματος. Οι αδένες αυτοί είναι σωληνόμορφοι. Αρχίζουν από τον 9ο δακτύλιο και, αφού κάνουν πολλές αναδιπλώσεις κατά μήκος του σώματος, καταλήγουν στο στόμα, όπου ενώνονται και σχηματίζουν το στόμιο κλώσης που βρίσκεται στο κάτω χείλος.

Ο μεταξοσκώληκας, όταν ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, σταματάει να τρώει και αναζητά ένα κλαδάκι για να αρχίσει να κατασκευάζει το βομβύκιο (κουκούλι), μέσα [GLi]στο οποίο θα κλειστεί για να μεταμορφωθεί σε χρυσαλλίδα και έπειτα σε τέλειο έντομο, δηλαδή πεταλούδα. Η κατασκευή του κουκουλιού διαρκεί τρεις μέρες. Από τους μεταξογόνους αδένες παράγεται ένα έκκριμα που στον αέρα στερεοποιείται και σχηματίζεται έτσι η ίνα του μεταξιού. Το κουκούλι κατασκευάζεται από ένα μόνο συνεχές νήμα που πολλές φορές έχει μήκος ένα χιλιόμετρο. Η μεταμόρφωση διαρκεί 18 μέρες. Η πεταλούδα βγαίνει τρυπώντας το κουκούλι. Έχει χρώμα άσπρο και είναι γενικά χοντροκομμένη. Δεν μπορεί να πετάξει ούτε να τραφεί. Ζει μερικές μέρες, ζευγαρώνει, γεννάει 300-600 αβγά, από τα οποία την επόμενη άνοιξη θα βγουν νέες κάμπιες.

Η εκτροφή μεταξοσκωλήκων, καθώς και η επεξεργασία του μεταξιού, ήταν γνωστά στην Κίνα από τη δεύτερη ή και τρίτη χιλιετία π.Χ. Από την Κίνα η σηροτροφία και η μεταξουργία διαδόθηκαν στην Ιαπωνία και τις άλλες χώρες της Ασίας. Οι Έλληνες, κατά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, έμαθαν για το μετάξι στην Περσία ή τις Ινδίες. Την εποχή της ακμής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το μετάξι κατείχε ιδιαίτερη θέση ως είδος πολυτέλειας. Καραβάνια από την Περσία και την Ινδία έφερναν το μετάξι στα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και από εκεί το εμπόριο συνεχιζόταν από τη θάλασσα.

Στα χρόνια του Ιουστινιανού δύο Έλληνες μοναχοί έφεραν από την Κίνα αβγά μεταξοσκώληκα κρυμμένα στα ραβδιά τους, επειδή η εξαγωγή τους απαγορευόταν. Έτσι άρχισε η ανάπτυξη της[GLi] σηροτροφίας στην Κωνσταντινούπολη που διαδόθηκε έπειτα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Σε βορειότερες χώρες η σηροτροφία δεν ευδοκίμησε λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Η σηροτροφία για να αποδώσει απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της μουριάς, με τα φύλλα της οποίας τρέφονται οι κάμπιες. Στην Κίνα και τις άλλες χώρες, όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές, η εκτροφή των μεταξοσκωλήκων γίνεται πάνω στα δέντρα. Στο διάστημα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο εκκολάπτονται δύο ή τρεις γενιές. Στο εύκρατο και το μεσογειακό κλίμα εκκολάπτεται μόνο μια γενιά το χρόνο και η εκτροφή γίνεται σε ειδικούς χώρους, στεγνούς και καλά αεριζόμενους. Για να βγουν οι προνύμφες από τα αβγά απαιτείται θερμοκρασία 20-22°C. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 26°C, γιατί σε υψηλότερες θερμοκρασίες αναπτύσσονται μύκητες που προκαλούν ασθένειες, όπως η τιτάνωση. Μόλις βγουν οι προνύμφες, αρχίζουν να τρώνε. Στην αρχή τα φύλλα πρέπει να είναι ψιλοκομμένα, έπειτα τα ζώα μπορούν να τα φάνε και ολόκληρα. Τα φύλλα πρέπει πάντα να είναι καλά στεγνωμένα και καθαρά. Μετά την 4η αλλαγή δέρματος προστίθενται στις ψάθες κλαριά από λυγαριά, πάνω στα οποία οι προνύμφες θα [GLi]ανέβουν για να πλέξουν το κουκούλι. Μετά τρεις μέρες τα κουκούλια είναι έτοιμα και αρχίζει η διαλογή. Ένα μέρος των κουκουλιών θα κρατηθεί για αναπαραγωγή και τα υπόλοιπα προωθούνται για την κατασκευή του μεταξιού.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *