νέκταρ – nectar

Νέκταρ

(Μυθολογία)

Το ποτό των θεών του Ολύμπου σύμφωνα [GLi] με την αρχαία ελληνική μυθολογία, το οποίο συνόδευε την αμβροσία, που θεωρούνταν η τροφή των θεών.

Ο Όμηρος αναφέρει ότι το νέκταρ είχε κόκκινο χρώμα και έμοιαζε με κρασί. Σύμφωνα με το μύθο, από το νέκταρ παραγόταν το θεϊκό αίμα (ιχώρ) που καθιστούσε τους θεούς αθάνατους.

Έτσι, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Αχιλλέας απέκτησε θεϊκές δυνάμεις πίνοντας λίγο νέκταρ, ενώ η μητέρα του Θέτιδα άλειψε με νέκταρ το πτώμα που Πάτροκλου για να μην αποσυντεθεί. Πολλοί λυρικοί ποιητές, κυρίως ο Αλκμάν και η Σαπφώ, αναφέρουν τους όρους αντίστροφα, θεωρώντας ότι το νέκταρ ήταν η τροφή και η αμβροσία το ποτό των Ολύμπιων θεών.

Ο γλυκός χυμός των λουλουδιών, που τρυγούν οι μέλισσες και τον μετατρέπουν σε μέλι μέσα στην κυψέλη.

Μεταφορικά Νέκταρ αποκαλούν το εξαιρετικό κρασί και κάθε αρωματικό και εύγευστο ποτό.

Κατά την μυθολογία Νέκταρ ήταν το γλυκό το αρωματικό ποτό των Θεών του Ολύμπου, που είχε χρώμα κόκκινο, όπως το χαρακτηρίζουν οι αρχαίοι ποιητές Όμηρος, Ησίοδος και Πίνδαρος, ενώ η αμβροσία ήταν το φαγητό τους.

Όποιος έπινε Νέκταρ γινόταν Αθάνατος.

Το Νέκταρ είχε τη δύναμη να εμποδίζει τη σήψη και την αποσύνθεση των σωμάτων.

Γι` αυτό η Θεά Θέτιδα η μάνα του Αχιλλέα, παρηγορώντας το γιό της για το θάνατο του φίλου[GLi]του Πάτροκλου του έδωσε την υπόσχεση, πως θα διατηρήσει άφθαρτο το σώμα του.

Άλειψε τότε το νεκρό σώμα του Πατρόκλου με Νέκταρ, για να μην αλλάξει θεωρία και να μείνουν οι σάρκες του άλιωτες.

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *