Ντιστριμπιτέρ – Distributor

Ντιστριμπιτέρ

(Ηλεκτρονικά)

ΟΡΙΣΜΟΣ

Ο διανομέας, δηλαδή το ειδικό όργανο με το οποίο γίνεται η διανομή του ρεύματος υψηλής τάσης στα μπουζί των αυτοκινήτων.  .  .  .

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Το ρεύμα αυτό έρχεται από τον πολλαπλασιαστή και διοχετεύεται την κατάλληλη στιγμή σε κάθε μπουζί, ώστε να γίνεται η ανάφλεξη του καύσιμου μείγματος στο σωστό χρόνο.

Το ντιστριμπιτέρ αναγνωρίζεται εύκολα στην περίπτωση των τετράχρονων βενζινοκινητήρων, γιατί στο πάνω μέρος του ξεχωρίζουν το καλώδιο εισαγωγής του ρεύματος και ισάριθμα με τα μπουζί καλώδια εξαγωγής.

Μέσα στο ντιστριμπιτέρ υπάρχουν οι πλατίνες, δηλαδή ο απλός διακόπτης που ανοιγοκλείνει συνέχεια το[GLi] κύκλωμα χαμηλής τάσης (6 ή 12 V), ώστε από την μπαταρία το ρεύμα να πηγαίνει στον πολλαπλασιαστή για να μετατραπεί σε ρεύμα υψηλής τάσης και να ξαναγυρίσει στο ντιστριμπιτέρ. Από κει με το ράουλο, τον περιστρεφόμενο δηλαδή βραχίονα που λειτουργεί ως διακόπτης – κατανεμητής, το ρεύμα διοχετεύεται διαδοχικά σε κάθε μπουζί.

Στους σύγχρονους τύπους ντιστριμπιτέρ οι πλατίνες αντικαταστάθηκαν από ένα μικρό μεταλλάκτη, τα σήματα του οποίου ενισχύονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού κυκλώματος.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *