Οδύσσεια :  Οδυσσέας Ναυσικά –  Odysseas Nafsika

Odysseia_Naysika

Όση ώρα κοιμόταν εκεί ο Οδυσσέας, η Αθηνά εμφανίστηκε στο όνειρο της Ναυσικάς, της βασιλοπούλας των Φαιάκων, και με τη μορφή μιας φιλενάδας της, την παρακίνησε να πάει την άλλη μέρα στο ποτάμι για να πλύνει τα ρούχα της.

Μόλις ξημέ[GLi]ρωσε η ροδοδάχτυλη Αυγή, η Ναυσικά έτρεξε στον πατέρα της και ζήτησε να της διαθέσει μια άμαξα για να πραγματοποιήσει αυτό που της παρήγγειλε η Αθηνά.

Ο στοργικός πατέρας, που δε χαλούσε χατίρι στη μοναχοκόρη του, έδωσε εντολή να ετοιμαστεί η καλύτερη άμαξα. Η Ναυσικά μάζεψε τα ρούχα όλης της οικογένειας, τα φόρτωσε και ξεκίνησε με τις βάγιες της για το ποτάμι.

Το πλύσιμο των ρούχων γινόταν στο ποτάμι που δέχτηκε τον Οδυσσέα όταν [GLi] χαροπάλευε με τα κύματα.

 Εκεί κατευθύνθηκε λοιπόν η άμαξα. Όταν έφτασαν οι νεαρές κοπέλες, έβγαλαν και έπλυναν τα ρούχα στα κρυσταλλένια νερά και τα άπλωσαν στα καθαρά βράχια για να στεγνώσουν.

Μετά λούστηκαν, αλείφτηκαν με μυρωμένο λάδι και έφαγαν νόστιμα φαγητά. Μέχρι να στεγνώσουν τα ρούχα, άρχισαν να παίζουν στις όχθες του ποταμού διάφορα παιχνίδια με την μπάλα.

Την ώρα που σουρούπωνε κι ήταν έτοιμες ν’ [GLi]αρχίσουν το μάζεμα των ρούχων, η Παλλάδα έκανε τη Ναυσικά να αστοχήσει και να πέσει η μπάλα στο ποτάμι. Τότε οι κοπέλες άρχισαν να γελούν δυνατά. Από τις φωνές ξύπνησε και ο Οδυσσέας που κοιμόταν εκεί κοντά και κατευθύνθηκε προς το μέρος που άκουγε τις φωνές. Αφού πρώτα κάλυψε τα γυμνά του μέλη, εμφανίστηκε στις κοπέλες. Αυτές φοβήθηκαν όταν τον είδαν άπλυτο, άλουστο και καμένο από την αλμύρα και σκορπίστηκαν μακριά.

 Μονάχα η Ναυσικά, με παρέμβαση της Αθηνάς, στάθηκε να βλέπει τον ξένο.

Ο Οδυσσέας από μακριά μίλησε στη λαμπρή κόρη. Πρώτα παίνεψε την ανείπωτη ομορφιά της που μόνο με της θεάς Άρτεμης μπορούσε να συγκριθεί. Μετά της εξήγησε πως η άγρια θαλασσοταραχή τον έριξε ναυαγό σ’ αυτό το μέρος και της ζήτησε να τον οδηγήσει στην πόλη για να γνωρίσει τους κατοίκους της.

Η Ναυσικά του αποκρίθηκε πως στη χώρα [GLi] αυτή θα βρει καλόκαρδη φιλοξενία.

Τον πληροφόρησε πως έφτασε στο νησί των Φαιάκων που ονομαζόταν Σχερία εκεί βασίλευε ο ξακουστός Αλκίνοος και η ίδια ήταν η κόρη του η Ναυσικά. Μετά φώναξε τις βάγιες της να περιποιηθούν τον ξένο. Ο Οδυσσέας πλύθηκε, αλείφτηκε με λάδι και φόρεσε όμορφα ρούχα. Η Αθηνά τον έκανε να φαίνεται πιο ψηλός, πιο δυνατός και με σγουρές μπούκλες. Η Ναυσικά θαύμασε την ομορφιά του και ευχήθηκε έναν τέτοιον άντρα να πάρει για σύζυγό της. Έπειτα του έδωσαν να φάει και να πιεί.

Μόλις τελείωσε το γεύμα του, η βασιλοπούλα του έδωσε διάφορες οδηγίες. Τον συμβούλεψε να ακολουθήσει την άμαξά της, μέχρι να φτάσουν στην είσοδο της πόλης. Εκεί να σταθεί για λίγο σ’ ένα δασάκι που ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά. Όταν θα υπολόγιζε ότι πέρασε αρκετή ώρα ώστε η ίδια και οι βάγιες της να έφταναν στο παλάτι, τότε να κατευθυνόταν κι αυτός προς τα εκεί, να μπει στο παλάτι και να προσπέσει ικέτης στα πόδια της βασίλισσας Αρήτης.

Αυτά του είπε και χτύπησε με το καμτσίκι τα πουλάρια της άμαξας.

 Ο ήρωας προσευχήθηκε στην Αθηνά να φροντίσει, ώστε[GLi]να τον καλοδεχτούν οι Φαίακες.

Όταν οι κοπέλες έφτασαν έξω απ’ το παλάτι, οι γιοι του Αλκίνοου έτρεξαν να υποδεχτούν τη μονάκριβη αδερφή τους. Μια και δυο κίνησε και ο Οδυσσέας. Η Αθηνά τον τύλιξε μ’ ένα σκοτεινό σύννεφο για να μην τον δει κανείς.

Η ίδια μεταμορφωμένη σε θνητή κοπέλα παρουσιάστηκε μπροστά του.

Ο ανύποπτος άντρας της ζήτησε να τον οδηγήσει στο παλάτι.

 Στο δρόμο η Αθηνά του έδωσε πληροφορίες για τη βασιλική οικογένεια, η οποία είχε θεϊκή καταγωγή. Ο Ποσειδώνας κάποτε έσμιξε με την Περίβοια και γεννήθηκε ο Ναυσίθοος που βασίλεψε στους Φαίακες. Γιοι του ήταν ο Ρηξήνορας που διαδέχτηκε τον πατέρα του στο θρόνο και ο Αλκίνοος.  Ο νέος βασιλιάς όμως καυχήθηκε πως ήταν ανώτερος στο τόξο από τον Απόλλωνα, γι’ [GLi]αυτό ο Φοίβος τον σκότωσε με τα βέλη του.

 Έτσι ο Αλκίνοος ανέλαβε το θρόνο και έκανε σύζυγο του την ανιψιά του, την κόρη του Ρηξήνορα, την Αρήτη. Η Αθηνά του τόνισε κι αυτή, όπως και η Ναυσικά, ν’ απευθυνθεί πρώτα στη βασίλισσα, γιατί είχε περίσσεια γνώση και όλη τη σέβονταν και την άκουγαν. 

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *