Οι Αμαζόνες – Oi Amazones

Amazons

(Μυθολογία)

Οι Αμαζόνες ήταν ένας πολεμόχαρος λαός που κατοικούσε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Στο λαό αυτόν τον κύριο ρόλο έπαιζαν οι γυναίκες, που ήταν φοβερές πολεμίστριες.

Μάλιστα για να τεντώνουν καλά[GLi]το τόξο και να φέρουν τη φαρέτρα με τα βέλη, έκοβαν το δεξί τους στήθος, ενώ το άλλο το διατηρούσαν για να θηλάζουν τα μωρά τους. Από τα παιδιά τους κρατούσαν τα κορίτσια τα οποία ανατρέφονταν ανάλογα.

   Στις Αμαζόνες βασίλευε μια όμορφη και πολεμόχαρη γυναίκα, κόρη του θεού Άρη, η Ιππολύτη. Αυτή κατείχε μια θαυμάσια ζώνη, δώρο του πατέρα της. Τη ζώνη αυτή έβαλε στο μάτι ο Ευρυσθέας και ζήτησε από τον Ηρακλή να του τη φέρει, για λογαριασμό της κόρης του Άδμητου.

Όπως και στην περίπτωση των αλόγων του Διομήδη, ο Ηρακλής εξόπλισε ένα πλοίο, μάζεψε αρκετούς ήρωες και κίνησαν για τον Εύξεινο Πόντο. Το ταξίδι ήταν μακρινό και επίπονο και στο δρόμο ο Ηρακλής και οι σύντροφοι του αντιμετώπισαν κινδύνους και περιπέτειες. Στο νησί της Πάρου, όπου προσάραξα ν, οι ντόπιοι επιτέθηκαν και σκότωσαν δυο συντρόφους του Ηρακλή.

   Ο ήρωας θύμωσε πάρα πολύ, σκότωσε τα τέσσερα παιδιά του Μίνωα που κατοικούσαν στο νησί και κατόπιν έκλεισε τους Πάριους στα τείχη τους και τους πολιόρκησε. Οι πολιορκημένοι φυσικά δεν άντεξαν και πρότειναν ειρήνη στον Ηρακλή προθυμοποιούμενοι να αντικαταστήσουν τους δυο συντρόφους του με άλλους.

Έτσι οι εγγονοί του Μίνωα, Σθένελος και Αλκαίος, ακολούθησαν τον Ηρακλή στην εκστρατεία του.

Κατόπιν το πλοίο προσάραξε στην περιοχή[GLi] της Μυσίας, στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου ο βασιλιάς τους Λύκος είχε πόλεμο με μια γειτονική φυλή.

    Ο Ηρακλής τον βοήθησε να κατατροπώσει τους εχθρούς του και προς τιμή του ήρωα, ο Λύκος, ονόμασε την κατακτημένη χώρα Ηράκλεια.

Μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες, το καράβι του Ηρακλή προσορμίστηκε στο λιμάνι της Θεμίσκυρας, της πρωτεύουσας των Αμαζόνων.

Η Ιππολύτη μαθαίνοντας την άφιξη των ξένων κατέβηκε στο λιμάνι μαζί με τις ακολούθους της για να μάθει τι έφερνε τους ξένους στα μέρη τους.

Ο Ηρακλής, χωρίς να διστάσει, ζήτησε την περίφημη ζώνη.

   Η Ιππολύτη δεν είχε αντίρρηση.

   Η Ήρα όμως δε θα άφηνε ήσυχο τον ήρωα. Μεταμορφωμένη σε Αμαζόνα αναμίχθηκε με τις άλλες και “λέγε-λέγε” τις έπεισε ότι οι ξένοι ήρθαν με δόλο να κυριεύσουν το βασίλειό τους.

Έτσι επιτέθηκαν με αγριότητα στον Ηρακλή και τους συντρόφους του.

Στη σφοδρή μάχη ο Ηρακλής σκότωσε πολλές περιώνυμες αμαζόνες και στο τέλος μονομάχησε με την ίδια την Ιππολύτη, την οποία μετά από σκληρό αγώνα σκότωσε και της πήρε την πολυπόθητη ζώνη.

   Ο Ηρακλής, όμως, δε σταμάτησε εδώ και εξόντωσε σχεδόν όλο το στρατό των Αμαζόνων.

 ΕΚΔΟΧΕΣ & ΜΥΘΟΙ ΑΜΑΖΩΝΩΝ – ΗΡΑΚΛΗ

   Άλλοι λένε ότι ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει τη ζώνη αφού πρώτα συνέλαβε την αρχηγό του στρατού των Αμαζόνων, τη Μελανίππη, την οποία και αντάλλαξε με τη ζώνη.

   Άλλη εκδοχή, μεταγενέστερη, εμπλέκει και τον Θησέα στην εκστρατεία, ο οποίος παίρνει τη ζώνη και την παραδίδει [GLi]στον Ηρακλή, ενώ κρατάει για τον εαυτό του και νυμφεύεται στην Αθήνα την αμαζόνα Αντιόπη.

[Εγκυκλοπαιδική σύνοψη Αμαζόνων – Πρόσθετο]

   Αμαζόνες  =  Έθνος από πολεμόχαρες γυναίκες που κατοικούσαν στην Θράκη. Ήταν εγκατεστημένες στην παραλιακή πεδιάδα της Θεμίσκυρας, κοντά στον Θερμόδοντα ποταμό του Εύξεινου Πόντου. Λάτρευαν τον Θεό του Πολέμου Άρη και πολεμούσαν έφιππες με αρχηγό την βασίλισσά τους.

   Στην πολιτεία τους δεν υπήρχαν άνδρες και για να τεκνοποιήσουν, πήγαιναν δύο μήνες τον χρόνο στους γείτονες τους Γαργαρείς, στους οποίους παρέδιναν τα αρσενικά παιδιά τους.

   Πολέμησαν εναντίον των Αχαιών στον τρωικό πόλεμο τότε σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα η βασίλισσά τους Πενθεσίλεια. Εναντίον των Αμαζόνων πολέμησε και ο Ηρακλής για να αρπάξει τη διαμαντένια ζώνη της βασίλισσάς τους Ιππολύτης.

   Στην ίδια εκστρατεία είχε λάβει μέρος και ο Θησέας, ο οποίος άρπαξε την Αντιόπη. Για να τον εκδικηθούν, [GLi]οι Αμαζόνες μπήκαν στην Αττική, αλλά νικήθηκαν από τον Θησέα. Σ` αυτή την εκστρατεία σκοτώθηκε η βασίλισσα Ιππολύτη και τάφηκε στα Μέγαρα.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *