Ροδόχρους πιτυρίαση – Pityriasisrosea

ροδόχρους

(Υγεία)

Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Μάλλον πρόκειται για τη «νόσο των δοκιμαστηρίων», κάτι που οφείλεται στα όχι και τόσο καθαρά ρούχα που δοκιμάζουμε.

   Η επιστημονική ονομασία είναι «ροδόχρους πιτυρίαση», ένας ιός που προτιμά νεαρά άτομα, 10 – 35 ετών, [GLi]περισσότερο γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

        Συμπτώματα

   Το βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι τα εξανθήματα που εμφανίζονται στο δέρμα και κυρίως στις περιοχές που καλύπτονται από πουκάμισα, μπλούζες και κοντά παντελόνια. Το ροζ χρώμα τους τα διαφοροποιεί από την ποικιλόχρου πιτυρίαση που εμφανίζεται κυρίως στο θώρακα και στην κοιλιά, και σε μικρότερο βαθμό στα χέρια, τα πόδια και το λαιμό.

   Τα εξανθήματα της ροδόχρους πιτυρίασης είναι συνήθως στρογγυλού, ή, ωοειδούς σχήματος και το κέντρο τους έχει μικρές ρυτίδες. Το μέγεθός τους φθάνει μέσα σε λίγες ημέρες τα 2-6 εκατοστά και σε περίπου δύο εβδομάδες εμφανίζονται και άλλα εξανθήματα, τα οποία συνήθως είναι μικρότερα.

        Πότε εμφανίζεται

   Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι πιο συχνή στα νεαρά άτομα, ηλικίας 10 – 35 ετών και προτιμά περισσότερο[GLi]τις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Όσοι έχουν νοσήσει από ροδόχρου πιτυρίαση, δεν παρουσιάζουν πάλι την ασθένεια, κάτι που υποδηλώνει την ανάπτυξη αντισωμάτων και την απόκτηση μόνιμης ανοσίας, όπως συμβαίνει σε μία κοινή ίωση.

        Αντιμετώπιση

   Η θεραπεία της νόσου επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση της φαγούρας που συνοδεύει τα εξανθήματα. Σε ήπιες καταστάσεις ο γιατρός συνιστά χλιαρά μπάνια, αποφυγή σφουγγαριών που μπορεί να ερεθίσουν τα εξανθήματα και ειδικές ενυδατικές κρέμες. Σε οξυμένες καταστάσεις συνιστάται η χορήγηση κορτιζόνης.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *