Σάββατο – Savvato

Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Ονομάσθηκε έτσι από την Εβραϊκή λέξη  σ α β β ά θ,  που σημαίνει ανάπαυση, γιατί η ημέρα αυτή για τους Εβραίους ήταν και είναι ημέρα αργίας.

Ήταν αφιερωμένη στον θεό, όπως όριζε ο Μωσαϊκός νόμος στην τέταρτη εντολή :   «Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιά[GLi]ζειν αυτήν` Εξ  `ημέρας έργα και ποιήσης πάντα τα έργα σου τη δε εβδόμη Σάββατα κυρίω τω Θεώ σου».

   Οι Εβραίοι την παραμονή του Σαββάτου έκαναν προετοιμασίες για τον πανηγυρισμό της ημέρας, γι` αυτό η παραμονή λέγετε «Παρασκευή».

   Οι Χριστιανοί αντικατέστησαν το Σάββατο με την Κυριακή προς τιμήν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και των μαρτύρων του Χριστιανισμού.

   Άλλοι Ορισμοί :

Η έβδομη ημέρα της εβδομάδος.

Τα επισημότερα Σάββατα του Έτους.

Τα επισημότερα Σάββατα του Έτους, είναι της Μεγάλης Εβδομάδος (Μέγα Σάββατο). Το Σάββατο αυτό είναι το μόνο που δεν επιτρέπεται κατάλυσης λαδιού, (όλα τα άλλα Σάββατα η νηστεία του λαδιού απαγορεύεται).

Το Σάββατο της Καθαρής Εβδομάδος συμπίπτει πάντοτε η εορτή των Αγίων Θεοδώρων.

Ορισμένα Σάββατα του έτους είναι ημέρες κατ` εξοχήν αφιερωμένες στη μνήμη των νεκρών.

Επισημότερο είναι το Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων.  

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.