Σεπτέμβριος – September

september

   (Αστρολογία – Ημερολόγιο)

Ορισμός : Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του έτους. Οι ημέρες του είναι 30. Η διάρκεια της πρώτης ημέρας του είναι 14 ώρες και 39΄λεπτά, ενώ την τριακοστή του ημέρα διαγράφει μικρότερη[GLi]κύμανση της διάρκειας της ημέρας του, 12 ώρες και 51΄λεπτά.

   Στην 23η ημέρα του ο Σεπτέμβριος έχει την λεγόμενη Φθινοπωρινή Ισημερία, γιατί η ημέρα και η νύχτα είναι ίσες.

        ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

   Για να μην ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας ως προς το εορτολόγιο μήνα.

   Επίσης στις 11, ή, 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν πάντα τα σχολεία.

Γίνεται η εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς.

               ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

   Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο, είναι πρόσχαρες, αισθηματικές, ικανές να αφοσιώνονται ολόψυχα. Στους τρόπους τους είναι χαριτωμένες καθώς επίσης και η φωνή [GLi]τους γλυκιά. Στις γυναίκες του μήνα Σεπτέμβριου αρέσει πολύ να τους κάνει κανείς κομπλιμέντα επίσης τους αρέσει να πηγαίνουν πολύ σε εκδηλώσεις. Η επιδίωξή τους είναι να αρέσουν για να αποχτούν πολλούς θαυμαστές. Δεν είναι μνησίκακες. Μολονότι επιδιώκουν τις διασκεδάσεις, γίνονται παρ` όλα αυτά καλές νοικοκυρές αν και λίγο σπάταλες.

   Οι άνδρες που γεννήθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο, είναι κατά κανόνα ευγενικοί και συμπαθητικοί. Αν θέλουν να κολακεύσουν καποιον είναι το είδος τους αυτό, το να λένε ωραία λόγια. Καθώς διακατέχονται από λεπτεπίλεπτους τρόπους. Ξεχνούν όμως πολύ εύκολα στις υποσχέσεις που δίνουν. Και αυτοί όπως και οι γυναίκες, λατρεύουν να τους κάνουν κομπλιμέντα. Αλλά είναι πολύ εγωιστές. Τους αρέσει η αρμονία και η συμμετρία. Πρίν να αποφασίσουν κάτι, το σταθμίζουν πρώτα με πολύ προσοχή στα υπέρ και τα κατά. Έχουν οξύ κριτικό πνεύμα, σταθερές ιδέες, χειρίζοντας κατάλληλα τις υποχρεώσεις τους. Είναι δε προικισμένοι με πρακτικό πνεύμα. 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Σταφύλι

   Όπως σε όλους τους μήνες έτσι και στον Σεπτέμβριο δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα υποκοριστικά που έχουν δώσει μαζί με τα ήθη και έθιμα της χώρας μας. . .

Τρυγητής, (γιατί γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών).

Σταυριάτης, (γιατί [GLi]στις 14 γιορτάζουμε την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού).

Ορτυκολόγος, (γιατί εμφανίζονται τα αποδημητικά πουλιά Ορτύκια).

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

   Ο Μήνας Σεπτέμβριος τον έβγαλαν από το λατινικό septem που σημαίνει επτά, γιατί ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολογίου.

        Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τα σταφύλια κουβαλήθηκαν στα σπίτια με κοφίνια και με κάδους μες τα πατητήρια. Τα ανοιχτά κατώγια των σπιτιών μυρίζουν. Τα καινούργια τσίπουρα βγαίνουν καθώς και τα πετιμέζια, ο μούστος. . . . Αλλά αρχίζει και η σπορά τον μήνα Σεπτέμβριο μαζί με το όργωμα των χωραφιών.

        ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

   Τα φρούτα που τρώμε συνήθως τον μήνα Σεπτέμβριο είναι :  Σταφύλια, που γίνονται τον μήνα Σεπτέμβριο, τα Σύκα, τα Κρεμμύδια τα ξερά, η Καλοκαιρινή Πατάτα, τα νωπά Καρύδια, τα Φιστίκια Αιγίνης.

        ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τον μήνα Σεπτέμβριο ετοιμάζουμε τα βαρέλια για το φτιάξιμο του κρασιού, του τσίπουρου, . . . Τον μήνα αυτό είναι και η λήξη των καπνών, . . .

Αλλά και στα δένδρα αυτό το μήνα γίνονται τα διάφορα μπολιάσματα, . . .

Η Φύτευση στο μποστάνι κατά την ομιλούμενη γίνεται τον μήνα Σεπτέμβριο είναι : τα λάχανα, τα σκόρδα τα κουκιά, οι πατάτες. . .

Στην Σπορά, σπέρνουμε, ραδίκια, σινάπι, άνηθο, κάρδαμο, . . .

Επίσης για να μη[GLi] ξεχνιόμαστε το λίπασμα μην το ξεχνάμε, είναι η ιδανική εποχή για κοπριά και λίπασμα, . . . .

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

   Διαλέξτε καλοκαιρίες αυτή την περίοδο για να φυτέψετε τα πάρα-κάτω :  Παντζάρια, μπρόκολα, λάχανα, καρότα, μαρούλια, σινάπι, κρεμμύδια, ραπάνια, σπανάκι και γογγύλια.

   Ανανεώστε την εδαφοκάλυψή σας για να ελέγξετε τα ζιζάνια κι αρχίστε να ρίχνετε και άλλα υλικά στον σωρό του κομπόστ σας. Αποθηκεύστε την κοπριά κάτω από ένα κάλυμμα για να ξεπλυθούν από τις βροχές οι θρεπτικές της ουσίες.

   Ποτίστε βαθιά και πολύ για να αποφύγετε το στρές της δίψας στα φυτά σας. Προσέξτε ιδιαίτερα τα μεταφυτεμένα φυτά.

   Μαζέψτε τις ώριμες πράσινες πιπεριές και τις ντομάτες πριν τις προλάβει η παγωνιά, μπορεί βέβαια η παγωνιά να αργήσει μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά πρέπει να έχετε τον νου σας.

   Μαζέψτε επίσης τα αρωματικά σας φυτά κρεμάστε τα ώστε να μπορούν να στεγνώνουν.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *