Φαράγγι Βίκου : Σπάνιο μνημείο της φύσης

Βίκος

Οι φυσιολάτρες μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι του Βίκου ακολουθώντας πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 6 – 7 ώρες μέτριας δυσκολίας (απαιτείται ορειβατική ένδυση και υπόδηση).

Από το μονοδένδρι, αντιπροσωπευτικό Ζαγοροχώρι με πετρόχτιστα κτίρια και γραφικά καλντερίμια, ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο επιβλητικό φαράγγι του Βίκου.

   Το φαράγγι του Βίκου, σπάνιο μνημείο της φύσης, έχει μαζί με τις απολήξεις του (φαράγγι Άνω Βίκου και φαράγγι Βοϊδομάτη) μήκος που ξεπερνά τα 35 χλμ.

   Το βάθος του ποικίλλει, από 600μ. περίπου στο μονοδένδρι, όπου και το στενότερο σημείο του, έως 1.200 μ. περίπου στο χωριό Βίκο.

   Στο βαθύτερο αυτό σημείο παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο άνοιγμά του (2.200 μ. περίπου).

  Συγκλονιστική είναι η θέα στη χαράδρα του Βίκου από τη θέση «Οξυά».

   Ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει το φαράγγι του ποταμού Βίκου (παραπόταμου του Βοϊδομάτη), τη χαράδρα του Αωού και τον ορεινό όγκο της Τύμφης.

   Το ανάγλυφο της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές του τοπίου (απότομες χαράδρες και ήρεμες πλαγιές, γκρίζο των βράχων και πράσινο του δάσους.

   Ο δρυμός έχει χαρακτήρα φυσικού βοτανικού και ζωολογικού κήπου.

   Πολυάριθμα είδη δασικών δένδρων και θάμνων σπάνια είδη φυτών κοσμούν τον δρυμό και συγκεντρώνουν παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

   Η πανίδα παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία ειδών (καφέ αρκούδα, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αλπικός Τρίτωνας και σαύρα της Πίνδου, πλούσια πτηνοπανίδα, πέστροφες κ. α).

Έγγραφο του Γεώργιου Λυμπερόπουλου την 3/5/2024

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *