Ρευματισμοί – Rheumatism

Ρευματισμοί

Οι ρευματισμοί είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής αρχικά των αρθρώσεων και σε συνέχεια του μυοσκελετικού συστήματος των τενόντων, των μυών, των οστών και της σπονδυλικής στήλης.

Με την σωστή παρακολούθηση μπορούμε να αποφύγουμε τα έντονα και σοβαρά συμπτώματα.

  • Ο πόνος σε μία, ή, περισσότερες αρθρώσεις, ή, και σε τένοντες, ή, μυς, ή, στη μέση, ή, στον αυχένα.
  • Η δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλαδή η δυσκολία στις κινήσεις μετά από ανάπαυση.
  • Η διόγκωση ή, η ευαισθησία στην πίεση μιας, ή, περισσότερων αρθρώσεων.
  • Στις φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κ.λπ.) που είναι και οι σοβαρότερες. Προσβάλουν τις αρθρώσεις των χεριών, ποδιών, γόνατα, μέση, αυχένα κ.λπ. Τη συναντάμε σε ηλικίες άνω των πενήντα και προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες με αρκετά έντονα συμπτώματα. Αυτή η μορφή ρευματισμών συνήθως είναι κληρονομική. Βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η κούραση (π.χ. δουλειές) όσο και ο συχνός τραυματισμός (π.χ. σπορ, απαιτητική εργασία) των αρθρώσεων στο να εμφανιστούν νωρίτερα αυτά τα συμπτώματα.
  • Σε οστεοαρθρίτιδες, οσφυαλγία, αυχεναλγία (αυχενικό σύνδρομο), περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες και οστεοπόρωση, που είναι πιο ήπιας μορφής ρευματισμοί.
  • Σε αυτοάνοση μορφή των ρευματισμών που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε ηλικία. Μπορεί να δούμε ρευματοειδή αρθρίτιδα από την παιδική ηλικία, ακόμη και σε παιδιά 1, ή, 2 ετών. Η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα που παρουσιάζεται με έντονους πόνους στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα που δεν περνάνε σε μικρό χρονικό διάστημα, ξεκινά νωρίς ήδη από την ηλικία των 20, ή, 25 ετών και προτιμά κυρίως τους άνδρες.

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της ασθένειας έχει η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και κυρίως η σωστή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.

Με την σωστή παρακολούθηση είναι δυνατόν να προλάβουμε παρενέργειες των ασθενειών αυτών και να διατηρήσουμε τον σκελετό και τις αρθρώσεις μας σε καλύτερη κατάσταση για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται.

Με την σωστή θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί ύφεση της νόσου.

  • Ανακούφιση από τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα.
  • Βελτίωση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.
  • Πρόληψη των παραμορφώσεων των αρθρώσεων.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *