Άγιος Φανούριος – Agios Fanourios

Άγιος Φανούριος

(Θρησκεία)

Ο Άγιος Φανούριος είναι ο ποιο αγαπητός άγιος στον Ελληνικό λαό, όπου κάθε χρόνο τιμάται με πανήγυρη η χάρη του. 

Ο Άγιος Φανούριος έγινε γνωστός κατόπιν ενός συμβάντος. Όταν έσκαβαν στην Νότιο πλευρά της Ρόδου τον 14ο Αιώνα μ. Χ. [GLi]Εκεί λοιπόν βρέθηκε παλαιός ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες, όπου μεταξύ αυτών βρισκόταν σε αρίστη θα μπορούσαμε να πούμε και η εικόνα του Αγίου Φανουρίου.

Α. Φανούριος

Στην εικόνα αυτή ο Άγιος Φανούριος παριστανόταν ως νεαρός στρατιώτης κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στο οποίο υπήρχε αναμένει λαμπάδα, όπου γύρω-γύρω του υπήρχαν τα 12 μαρτύρια του. Ο τότε μητροπολίτης Ρόδου μακάριος Νείλος, διάβασε το όνομα του αγίου, «ο άγιος Φανώ».

Πώς λοιπόν ξεκίνησε ο εορτασμός του Αγίου Φανουρίου είναι άξιο επαίνου θα έλεγε κανείς. Όταν λοιπόν τον τότε μητροπολίτη Ρόδου μακάριο Νείλο τον επεσκέφθη πνευματικός όπου τον ρώτησε το τι θα έκαναν με το θέμα των φυλακισμένων κληρικών. Τότε ο Μητροπολίτης μακάριος Νείλος του απάντησε, λέγοντάς του για τον νέο Άγιο, τον Άγιο Φανούριο, να επικαλεστεί για την ελευθερία τους.

Έτσι κι έκανε ο πνευματικός.

Μετά από μερικές ημέρες.

Ως εκ θαύματος οι αιχμάλωτοι ιερείς ελευθερώθηκαν, όταν τους είδε ο πνευματικός σταυροκοπιόταν επικαλούμενος την χάριν του Αγίου Φανουρίου.

Έτσι λοιπόν η αγάπη του κόσμου τον τιμά φτιάχνοντάς του την γνωστή σε όλους μας «Φανουρόπιτα». Αυτή η πίτα φτιάχνεται την παραμονή της εορτής του αγίου Φανουρίου. [GLi] Ο σκοπός της είναι να φανερώσει κάτι που περιμένει ο καθείς από εμάς. Όπου συνήθως στο ενενήντα τις εκατό βγαίνει.

Σχετικά με νέες μελέτες που έγιναν ότι η εικόνα του αγίου Φανουρίου βρέθηκε το 1500 μ. Χ. δεν είναι σίγουρο, εφ` όσον έγινε επί καιρού του επισκόπου Ρόδου Νείλου. 

Οπότε βρισκόμαστε στον 14ο αιώνα μ. Χ.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ & ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ : Φανούριος, άγιος. 

Άγιος της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ύπαρξή του ανακαλύφθηκε με την ανεύρεση, στα ερείπια ενός παλιού ναού, μίας εικόνας με την επιγραφή «Άγιος Φανούριος» στη Ρόδο το 14ο αιώνα.

Απεικονιζόταν ως νέος με στρατιωτικά ρούχα. Στο δεξί του χέρι κρατούσε σταυρό μαζί με μια αναμμένη λαμπάδα, ενώ γύρω από την εικόνα σημειώνονταν τα 12 μαρτύρια που υπέμεινε.

Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 27 Αυγούστου, τη μέρα δηλαδή που βρέθηκε η εικόνα του.

Η ερμηνεία του ονόματός του έδωσε έναυσμα για τη δημιουργία λαϊκής παράδοσης, σύμφωνα με την οποία ο άγιος Φανούριος «φανερώνει» πράγματα που έχουν χαθεί.

Στο πλαίσιο αυτής της παράδοσης εντάσσεται και η γνωστή «φανουρόπιτα» που φτιάχνουν οι πιστοί όταν θέλουν [GLi] να ζητήσουν τη βοήθεια του αγίου στην αναζήτηση κάποιου χαμένου αντικειμένου.

Ακόμη, πολλές ανύπαντρες κοπέλες φτιάχνουν ή τάζουν φανουρόπιτα στον άγιο, για να τους φανερώσει τον άντρα που θα παντρευτούν.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *