Αγγούρι – Agouri

αγγούρι

Είναι φυτό του λαχανόκηπου, γνωστό με το επιστημονικό όνομα σικυός ο ήρεμος.  .  .  .

   Οι σπόροι της αγγουριάς, αφού μου σκεφθούν σε νερό, σπέρνονται την άνοιξη, μετά τις όψιμες πογωνιές , σε βραγιές καλά οργωμένες και λιπασμένες με ζωική κόπρο, (ζωική κοπριά), ή, και με χημικό λίπασμα.

      Η σπορά γίνεται σε αυλάκια.

   Υπολογίζουμε ν` απέχει, μετά[GLi]το βοτάνισμα, το ένα φυτό από το άλλο περίπου 80 πόντους.

Σε ζεστά κλίματα η σπορά γίνεται από τον Μάρτη.

   Ο βλαστός της αγγουριάς έρπει στο έδαφος, ή αναρριχάται σε πασσαλίσκους.

   Τα φύλλα της είναι πλατιά, σχισμένα και καταπράσινα.

   Τα άνθη της κίτρινα, χωριστά τα` αρσενικά και χωριστά τα θηλυκά (δίκλινα).

   Ο καρπός της αγγουριάς, το αγγολυρι, ή καστραβέτσι, ή δροσερό, έχει μακρουλό σχήμα και πράσινο χρώμα.

   Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αγγουριών.

   Μία εξ` αυτών θεωρείται η καλύτερη, η λεγόμενη «καλυβιώτικα».

     Το αγγουράκι τρώγεται ωμό σε σαλάτα.

   Δεν περιέχει θρεπτικά στοιχεία παρά μονάχα νερό και κυτταρίνη. Είναι όμως δροσιστικό, ορεκτικό και[GLi]πλούσιο σε βιταμίνες Α (αντινευρικές) και Γ (αντισκορβουτικές).

   Ο χυμός του δροσιστικός και μαλακτικός για την επιδερμίδα.

Μ` αυτόν γίνεται και το καλλυντικό Γκόλντ-κρεμ.

Η αγγουριά προσβάλλεται από τη μελίγκρα, το ιώδιο και τον τετράνυχο.  

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *