Ανταίος – Antaeus

ΑΝΤΑΙΟΣ

Ανταίος, τερατόμορφος Γίγας. Λέγαν, πως το ύψος του ξεπερνούσε τους εξήντα πήχεις. Γιος του Ποσειδώνα και της Γης, βασίλευε στη Λιβύη της Β. Αφρικής κι` όποιος ξένος έφθανε στα παράλια της χώρας του, τον ανάγκαζε να παλέψει μαζί του.

Όπως ήταν φυσικό, τον νικούσε[GLi]και ύστερα τον σκότωνε. Λένε, πως από τα κόκαλα των θυμάτων του είχε ανεγείρει ιερό στον πατέρα του Ποσειδώνα.

Όταν ο μυθικός ήρωας Ηρακλής πήγαινε να πάρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, πέρασε από τη Λιβύη. Εκεί αναγκάστηκε να παλέψει με τον Ανταίο.

Τρεις φορές τον έριξε καταγής, δεν κατάφερνε ‘όμως να τον νικήσει, γιατί κάθε φορά που ο Ανταίος πέφτοντας άγγιζε τη γη, έπαιρνε νέες δυνάμεις από το άγγιγμα αυτό.

Ο Ηρακλής κατάλαβε το μυστικό της δύναμης αυτής του γίγαντα.

Κατάφερε λοιπόν να τον σηκώσει στον αέρα κι` ύστερα να τον πνίξει απάνω στο στήθος του. Αυτή η θαυμαστή ιδιότητα[GLi]του Ανταίου να ξαναπαίρνει δύναμη μόλις άγγιζε τη μητέρα Γη, έδινε και δίνει αφορμή εμπνεύσεων μεταφορικών σε διάφορους συγγραφείς.   

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *