Είναι φυτά δικοτυλήδονα, της οικογένειας Δαφνίδες.
Το είδος Cinnamomum cassia, ιθαγενές της Νότιας Κίνας, καλλιεργείται εντατικά σ’ όλες τις τροπικές χώρες, γιατί[GLi]από τους νεαρούς βλαστούς του φυτού αυτού βγαίνει η αρωματική ουσία που ονομάζουμε κανέλα.
Η κανέλα παράγεται και από το είδος Cinnamomum zeylanium (Κιννάμωμο το Κεϋλανικό), δέντρο ιθαγενές της Σρι Λάνκα. Πρόκειται για δέντρο αειθαλές με φύλλα ωοειδή δερματώδη γυαλιστερά και άνθη μικρά ασπριδερά σε ταξιανθία φόβη.
Η γνωστή αρωματική κανέλα είναι αποξηραμένος φλοιός των δύο αυτών ειδών. Λαμβάνεται από κλαδιά δέντρων πάνω από 5 ετών, ενώ η συγκομιδή μπορεί να γίνεται από ένα δέντρο δύο φορές το χρόνο για 30 περίπου χρόνια.
Η κανέλα χρησιμοποιείται κυρίως σε σκόνη[GLi]στη ζαχαροπλαστική και ως αρωματικό και ευφραντικό.
Ανήκει στην κατηγορία των Μπαχαρικών.
Έχει όμως και φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι τονωτική, διεγερτική και αντισηπτική ουσία.