μήτρα – matrix

Μήτρα

Όργανο του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, στο οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο.

Η μήτρα αιωρείται στη μικρή πύελο. 

Στο σχήμα είναι τριγωνική από το ένα πλευρό προς το άλλο και επιπεδωμένη από μπροστά προς τα πίσω.

Το κάτω άκρο της είναι επιμηκυσμένο σαν ένας στρόγγυλος τράχηλος (ο τράχηλος της μήτρας), που μέ[GLi]σω ενός στενού στομίου (του έξω τραχηλικού στομίου) επικοινωνεί με τον κόλπο.

Ως προς το μέγεθος η φυσιολογική μήτρα έχει 7,5 εκατοστά μήκος, 5 εκατοστά μέγιστο πλάτος και 2,5 εκατοστά πάχος, ενώ τα τοιχώματα είναι τόσο πεπαχυμένα, που η κοιλότητα στην ουσία είναι σχισμοειδής.

Ζυγίζει περίπου 3040 γραμμάρια.

Κατά την εγκυμοσύνη όμως αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό και το τοίχωμά της αυξάνει ακόμη περισσότερο σε πάχος.

Η κοιλότητα της μήτρας επενδύεται από έναν βλεννογόνο, το ενδομήτριο, πάνω από το οποίο βρίσκεται το μυομήτριο, που αποτελείται από 3 στιβάδες λείων μυϊκών ινών.

Η εξωτερική επιφάνεια καλύπτεται από σπλαχνικό περιτόναιο. Η μήτρα έχει άφθονη αιμάτωση που παρέχεται από τις ωοθηκικές και μητριαίες αρτηρίες.

Έχει επίσης πλούσιο λεμφοφόρο δίκτυο και αιωρείται (ή στηρίζεται) από διάφορους συνδέσμους μεταξύ της ουροδόχου κύστης μπροστά και του ορθού που βρίσκεται πίσω.

Σε κάθε πλευρά της μήτρας υπάρχουν οι πλατείς σύνδεσμοι που φθάνουν πίσω στο ιερό οστό, ο μητροκυστικός σύνδεσμος που διέρχεται μπροστά στην ουροδόχο κύστη και οι στρόγγυλοι σύνδεσμοι που ενώνουν τη μήτρα με την πρόσθια επιφάνεια της κοιλιάς.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *