μπιλιάρδο – mpiliardo

Μπιλιάρδο

Το Διεθνές μπιλιάρδο ή καραμπόλα. Παίζεται σε τραπέζι χωρίς τρύπες με τρεις μπίλιες ίσων διαστάσεων (διαμέτρου 61 χιλιοστών). 

Οι δύο μπίλιες είναι άσπρες και η τρίτη κόκκινη. 

Από τις δύο άσπρες η μια είναι σημαδεμένη με μια μαύρη κουκί δα για να ξεχωρίζει από την άλλη. Ο κάθε παίχτης παίζει με[GLi]μια μπίλια και σκοπός του είναι να κάνει όσο το δυνατό περισσότερες «καραμπόλες», δηλαδή χτυπώντας τη δική του μπίλια με τη στέκα να χτυπήσει με την ίδια μπίλια διαδοχικά και τις άλλες δύο. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φίλων του Μπιλιάρδου (FΙΒΑ) έχει έδρα το Παρίσι και συγκροτείται από τις ομοσπονδίες αρκετών χωρών.

Υπάρχει και το λεγόμενο τετράμπαλο, όπου είναι δύο άσπρες, μία κόκκινη, και μία μπλε. Είναι ίδιο με το πάρα πάνω απλώς εδώ υπάρχει και μία πρόσθετη μπίλια ακόμη. Ο κάθε παίχτης παίζει με μια μπίλια και σκοπός του είναι να κάνει όσο το δυνατό περισσότερες «καραμπόλες», τις λεγόμενες εδώ [GLi] «σερί», όπου κάνουν το λεγόμενο 10κάρι. Δηλαδή στην αρίθμηση που υπάρχει μετρά ως δέκα, έτσι λέγετε σερί. Όποιος βάλει ποιο πολλά σερί νικά. Και αυτό παίζεται όμοια με το τρίμπαλο αλλά αλλάζει το βάλσιμο στην αρίθμηση. Εδώ αντί για μία καραμπόλα βάζουμε δέκα, δηλαδή χτυπώντας τη δική του μπίλια με τη στέκα να χτυπήσει με την ίδια μπίλια διαδοχικά και τις άλλες τρεις. (Σήμερα δεν πολύ παίζεται). 

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *