Τουταγχαμών – Tutankhamun

ΤουΤανχαμών

( Γεν. Ενδιαφέροντος)

 Οι επισκέπτες μπορούν, πια να δουν το πρόσωπό του.

Αποστεωμένη και μαυρισμένη, με πεταχτά δόντια και εντυπωσιακά βραχέα κάτω άκρα, η μουμιοποιημένη σορός[GLi]του νεαρού βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου παρουσιάστηκε το φθινόπωρο στο κοινό, τρείς χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Τουταγχαμών δεν συγκαταλέγεται στους σπουδαίους Αιγύπτιους φαραώ. Δεν πρόλαβε μάλλον, να συνδέσει το όνομά του με κάτι σπουδαίο, καθώς πέθανε περίπου 19 ετών. Βασίλεψε μεταξύ 1352 έως και 1361 π.χ., ανεβαίνοντας στο θρόνο σε ηλικία μικρότερη των δέκα ετών.

Η μούμια ανακαλύφθηκε το 1922. Τότε κατατεμαχίστηκε σε 18 κομμάτια, κατά την προσπάθεια του Βρετανού αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ να αφαιρέσει το χρυσό της προσωπείο. Εξαιτίας της ανακάλυψης της μούμιας, σήμερα οι αρχαιολόγοι έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο ταφής των φαραώ.

Η μούμια ήταν τυλιγμένη σε σάβανο και δεμένη με λωρίδες χρυσού που φέρουν επιγραφές. Πάνω στη μούμια ανακαλύφθηκαν φυλαχτά και κοσμήματα, κατά τρόπο που επιβάλλει το αιγυπτιακό βιβλίο των Νεκρών. Το εσώτατο κάλυμμα της μούμιας ήταν κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι και διακοσμούνταν με εικόνες θεοτήτων.  Αρχικά ήταν καλυμμένο με πορφυρό ύφασμα. Το δεύτερο κάλυμμα ήταν ξύλινο, επενδυμένο με φύλλα χρυσού. Είχε λεπτομερείς διακοσμήσεις με κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμους λίθους. Τα φρύδια, το σκούρο περίγραμμα των ματιών, το υπογένειο και οι διακοσμητικές λωρίδες στον κεφαλόδεσμο είχαν δημιουργηθεί από κομμάτια γαλάζιου γυαλιού. Το εξωτερικό κάλυμμα ήταν φτιαγμένο από επιγυψωμένο ξύλο και φύλλα χρυσού. Το σκέπασμά του, απεικονίζει το φαραώ ως Όσιρι, θεό της μεταθανάτιας ζωής. Τμήματα του καλύμματος αποκόπηκαν από το κάτω μέρος, σε μία προσπάθεια να κλείσει το καπάκι της σαρκοφάγου.

Η σαρκοφάγος ήταν κατασκευασμένη από ένα, μοναδικό, κομμάτι χαλαζία με σκέπασμα από κόκκινο γρανίτη. Ήταν διακοσμημένη με απεικονίσεις θεοτήτων, που φύλασσαν τις 4 γωνίες του. Η σαρκοφάγος ήταν τοποθετημένη μέσα σε δύο φέρετρα. Το εσωτερικό ήταν από ξύλο με γύψο και έφερε κάλυμμα από φύλλα χρυσού.[GLi]Το εξωτερικό αφενός στο κάλυμμα, που ήταν διαφορετικό, αφετέρου περιείχε ένα πλαίσιο από ξύλο, σκεπασμένο με διακοσμημένο ύφασμα που το διαχώριζε από τα υπόλοιπα.

Έτσι, η ταφή του Τουταγχαμών έμεινε διάσημη για τους θησαυρούς που διατήρησε για 3.000 χρόνια. Ο τάφος, λένε οι αρχαιολόγοι, αρχικά προοριζόταν για να φιλοξενήσει κοινό θνητό. Ο πρόωρος θάνατος του φαραώ σημαίνει ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικού του τάφου, γι` αυτό και είναι μικρός, συγκριτικά με αυτούς άλλων βασιλέων.

Αποτελούνταν από 4 δωμάτια, με μόνο τον ταφικό θάλαμο διακοσμημένο με απεικονίσεις θεοτήτων καθώς και του ίδιου του βασιλιά. Περιείχαν πάρα πολλά αντικείμενα: έπιπλα, καλάθια, πλήθος αγγείων, αγαλματίδια και μικρογραφίες καραβιών. Το ένα από τα δωμάτια επιτελούσε ρόλο θησαυροφυλάκιου, στο οποίο βρισκόταν και ένα άρμα.

Σήμερα, λόγω της κακής κατάστασης της μούμιας, ορατά είναι μόνο τα πόδια και το πρόσωπο του Τουταγχαμών μέσα από μία γυάλινη προσθήκη όπου ελέγχονται πλήρως οι συνθήκες θερμοκρασίας, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω φθορές.

Υπάρχει και μία συγγενής εκεί που λέει, . . . . . Ξέρετε ότι. . . .

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *