Φασισμός – Fasismos

Φασισμός

(Γνώση)

Αυταρχικό ολοκληρωτικό πολιτικό δόγμα με εθνικιστικό χαρακτήρα. Θεμελιωτής του θεωρείται ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ονομασία του .  .  .  .

προέρχεται από τη λατινική λέξη fasces (δέσμη ράβδων που έφεραν οι ραβδούχοι των υπάτων στην αρχαία Ρώμη).

Ο Μουσολίνι, ηγετικό στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος ως το 1914, οργάνωσε το 1919 τις πρώτες[GLi] «ομάδες μάχης», τα πρώτα κύτταρα του φασιστικού κινήματος, που αρχικά, στερούμενο ιδεολογίας και προγράμματος, δρούσε δημαγωγικά με μία εθνικιστική και αντιπλουτοκρατική συνθηματολογία.

Το 1921 το φασιστικό κίνημα οργανώθηκε καλύτερα.

Ένα χρόνο αργότερα, ύστερα από μία θεατρική «πορεία προς τη Ρώμη», το φασιστικό κόμμα άσκησε τρομοκρατία, για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης υπό το Μουσολίνι.

 Από τότε άρχισε η βαθμιαία εγκατάσταση του ολοκληρωτικού καθεστώτος και διαμορφώθηκε η ιδεολογία, που θα περάσει στην ιστορία με το όνομα φασισμός: εθνικισμός, μονοκομματικό κράτος, κατάργηση κάθε είδους πολιτικής ελευθερίας, ολοκληρωτική υποταγή του ατόμου στα συμφέροντα της κοινότητας, στρατοκρατική διάρθρωση της ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Όλα αυτά συνθέτουν τη φασιστική αντίληψη του «συνεταιριστικού κράτους», που επικράτησε στην Ιταλία από το 1922 ως το 1943 (και για μερικές περιοχές της βόρειας Ιταλίας, ως το 1945), και λειτούργησε ως μοντέλο παρεμφερών κινημάτων [GLi]σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία του Χίτλερ (1933-1945), στην Ισπανία του Φράνκο (1939-1975) κτλ.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *